Poprad bude po prvý raz dejiskom Dní filatelie Slovenska

18.09.2014 Poprad

Poprad 18. septembra (TASR) - Hlavný program Dní filiatelie je sústredený na sobotu, kedy sa uskutoční prednášková časť podujatia.

"Prednášky sú venované rôznym filatelistickým témam a prednášateľmi budú viacerí odborníci z oblasti poštovej histórie, geofilatelie, námetovej a tradičnej filatelie a venovať sa budeme aj pripravovaným emisným plánom," objasnil Ovšonka. Prednášková časť podujatia sa uskutoční v Tatranskej galérii v Poprade a začína od 10. hodine.

Na úvod podujatia budú vyhlásené aj výsledky ankety o najkrajšiu poštovú známku za rok 2013. Slovenská pošta pri tejto príležitosti zriadi v Tatranskej galérii príležitostnú poštovú priehradku, kde bude používať dve príležitostné pečiatky s domicilom Poprad. Jedna z nich je venovaná uvedenej ankete a druhá samotným Dňom filatelie Slovenska.

"V druhý deň podujatia sa v priestoroch Strednej odbornej školy na Okružnej ulici v Poprade uskutoční od 7. hodiny tradičná Podtatranská filatelistická burza," doplnil Ovšonka. Organizátorom 31. Dní filatelie Slovenska je Klub filatelistov v Poprade v spolupráci s Tatranskou galériou, Slovenskou poštou a Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Podujatie sa koná v Poprade po prvý raz.

Prvé dielo projektu Maľujeme/Milujeme Poprad je na svete

Občianske združenie (OZ) Apolon v spolupráci s popradskou samosprávou pripravili projekt Maľujeme/Milujeme Poprad, ktorého prvé konkrétne dielo v štýle street art je už na svete. Schody od cesty 1/67, smerom k Moyzesovej ulici, zdobí od stredy (17.9.) pestrá maľba, ktorá šedivé betónové schody zmenila na nepoznanie.

"Nápad urobiť niečo nové pre Poprad, v čom budeme medzi prvými na Slovensku, vznikol po CUP songu. Fungoval internet, pozreli sme si, čo letí vo svete a táto aktivita nás oslovila. Obrátili sme sa na mladých šikovných ľudí a dali sme to dokopy," predstavila projekt Ingrid Lindemanová z OZ Apolon. Na realizácii prvého diela pracovalo spolu 18 ľudí, ktorých neodradil ani fakt, že počas maľovania stihol maľbu dvakrát zmyť dážď. Dielo sa však napokon podarilo a výsledok podľa organizátorov stojí za to.

"Chceme ľudí príjemne naladiť, chceme im povedať, že aj Poprad môže byť ozvláštnený niečím, čo majú aj iné európske metropoly. Hlavným motívom je farebná dúha cez celé schody, cez ktorú prechádza vodopád. Keď idete dole schodmi, môžete vidieť tvár ženy s vencom na hlave, z opačnej strany vodopád vyvierajúci z vrcholu, potom tvár a rôzne iné veci, záleží len na fantázii," vysvetlila jedna z autoriek maľby Lenka Gašparíková.

Tento nápad sa podarilo, podobne ako rekord v CUP songu, zrealizovať s podporou samosprávy. "Farby boli dosť náročná záležitosť, ale postaralo sa o ne mesto, pretože projekt sme predstavili primátorovi a ten ho odobril," doplnila Lindemanová. Ambíciou projektu je ísť aj do ďalších popradských lokalít.

"Plochy, ktoré sú nefarebné, určite takto oživia mesto. A neboli by to len schody. Chceli by sme pritiahnuť ďalších umelcov, ktorí sú šikovní a chcú sa realizovať. Chceli by sme ísť aj do 3D obrazcov, takže, kto má záujem, môže sa prihlásiť. Určite by sme radi privítali aj sprejerov, dokonca sa pri nás pristavovali aj deti s rodičmi, takže zapojiť sa chce skutočne veľa ľudí," priblížila ďalšie ciele Lindemanová.
 

Vyberte región